Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Pasta di Semola di Grano Duro: Orecchiette - Pastificio Spina 500g

Dostępność:
kilka sztuk
Wysyłka:
24 godziny
Cena: 18,00 zł
Cena netto: 14,63 zł
szt.

Doskonały makaron Orecchiette wywodzący się z tradycji kulinarnej regionu Apulia. Pochodzący z małej rodzinnej wytwórni. 
Żłobienie na zewnątrz i wklęsły kształt czynią z Orecchiette niezwykle wszechstronny dodatek do wielu dań. Dzięki porowatej powierzchni, są w stanie doskonale trzymać każdy sos.


 

Orecchiette

 

Orecchiette

Po włosku słowo "orecchiette" oznacza dokładnie „małe uszy” lub „uszka”. Jednak zdecydowanie włoskie orecchiette poza nazwą nie mają wiele wspólnego z polskimi uszkami, które dodajemy na przykład do czerwonego barszczu. Włoskie uszka charakteryzują się tym, że są cieńsze w środku, grubsze na zewnątrz.

Ten typ makaronu jet bardzo popularny w regionie Apulia (Puglia) w południowej części Włoch. Zarówno makron, jak i chleb są bardzo ważnym elementem tamtejszej lokalnej kuchni. Co ciekawe, szeroko dostępne na terenie Italii orecchiette zdobywają coraz więcej zwolenników poza granicami kraju.

Mimo że nazwę makaronowi nadali Włosi, swymi korzeniami orecchiette sięgają do francuskiej Prowansji. Podobny kształtem makaron został tam stworzony jeszcze w okresie średniowiecza. Niektóre źródła podają nawet, że orecchiette zostało przywiezione do Włoch przez francuską dynastię, znaną jako dynastię Anjou około 1200 roku.

Tradycyjne orecchiette robione jest z mąki semolina, soli i wody, a charakterystyczny kształt nadaje się poprzez wyciśnięcie kciukiem zagłębienia w wykrojonych krążkach ciasta. Niekiedy, do ciasta dodaje się także jajka i ziemniaki, jednak nie są one zwyczajowym składnikem do ciasta na uszka.W Chinach robi się makaron o podobnym kształcie, nazywany Maoerduo, co znaczy „kocie uszy”. Wracając jednak do Włoch – orecchiette łączy się przede wszystkim z ciężkimi sosami zawierającymi mięso czy warzywa, rzadko z gładkimi, kremowymi. W południowych regionach często podaje się uszka z brokułami.

Makarony.co


Opinie o produkcie (0)

Artykuły

Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać winoWino, aby było zdrowe, powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest ciemne, wilgotne, nie narażone na wibracje miejsce, w którym panuje stała temperatura około 12 stopni Celsjusza.

więcej »
Sklep internetowy Shoper.pl