Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

spina 1966 sapori di puglia Puntarelle Cicoria Cimata in olio di olivo

Dostępność:
kilka sztuk
Wysyłka:
24 godziny
Cena: 42,00 zł
Cena netto: 34,15 zł
szt.

Cykoria Katalońska zwana też Cykorią Szparagowąjak sama nazwa wskazuje to odmiana cykorii wywodząca się z … Włoch – popularna jest tak w północnej (Veneto), środkowej (Lacjum) jak i południowej części kraju (m.in. Apulia). W rzeczywistości nie jest jasne skąd nazwa katalońska (w Hiszpanii nie jest nawet szerzej znana), skoro sami Włosi, a w szczególności Rzymianie używają raczej określenia Puntarelle – nazwa Catalogna (ew. także Brindisina) obowiązuje bardziej na południu Włoch i tu można doszukiwać powiązań z dynastią Aragońską, która w XV w. kontrolowała Królestwo Neapolu. Bardziej uzasadniony jest przydomek szparagowa. Ten kultywar cykorii nie rośnie bowiem w zwartych kolbach, ale ma luźno złożone, zielone, postrzępione listki przez co przypomina pęczek zielonych szparagów. Z tego powodu jest zresztą czasem mylony z podobnym mniszkiem lekarskim ew. mleczem – znana jest ponoć też w Polsce pod nazwą Mlecz Jesienny.
Centrum jej środkowo-włoskich upraw znajduje się wokół położonego na skraju południoweg

o wybrzeża Lacjum miasteczku Gaeta. Z położonego w pobliżu Wenecji miasteczka Chioggio wywodzi się za to jej przerośnięta odmiana zwana Catalogna Gigante. Używana jest do sałatek z których rzymska Puntarelle in Salsa di Alci to prawdziwy klasyk. Na południu Włoch chętnie jest też podawana na ciepło, tak jak w zapiekance Catalogna Racanate.

CookBook - Notatnik Kuchenny


Opinie o produkcie (0)

Artykuły

Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać winoWino, aby było zdrowe, powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest ciemne, wilgotne, nie narażone na wibracje miejsce, w którym panuje stała temperatura około 12 stopni Celsjusza.

więcej »
Sklep internetowy Shoper.pl